Uuden vuoden sisustustuulet

Uuden vuoden kunniaksi moni kaipaa kotiinsa päivitystä ja sisustukseen raikastusta. Lisääntyvä auringon valo antaa lupauksen siitä, että kohti kevättä ollaan vihdoin matkalla.

Vuosia sinnikkäästi pintansa pitänyt harmaa- valkoisuus alkaa olla mennyttä ja tänä keväänä väreissä palaavat beigen ja ruskean eri sävyt, maanläheiset tekstuurit ja pinnat, jotka olemukseltaan ovat varsin ajattomia. Maanläheisyys liittyy ekologiseen ajatteluun, joka trendinä kasvaa jatkuvasti. Pyrkimys välttää keinotekoisia materiaaleja ja erityisesti muovia ja toisaalta suosia kierrätettäviä ja luonnollisia materiaaleja on ottanut ison roolin myös sisustuksessa. Erityisen kovassa suosiossa on edelleen kierrätys, tavaroiden tuunaaminen ja uusiokäyttö. On hyvä periaate ostaa vain tavaroita, joita uskoo käyttävänsä loppuikänsä. Boheemi ja kerroksellinen sisustus yhdessä erilaisten materiaalien kanssa on mitä parhain lähtökohta luomaan tämän päivän trendisisustusta. Ei haittaa, vaikka useampi päiväpeitto olisi päällekkäin ja mitä muhkeampi tyynykasa, sitä enemmän se kutsuu rojahtamaan sekaan. Eikä ovi unohtaa käsitettä kodikkuus: tämän päivän koti kestää näyttää, että siellä asutaan ja eletään.

Suomalainen ja skandinaavinen sisustusmaku on yleensä varsin maltillista, mutta pikkuhiljaa kodeissa alkaa näkymään herkullisia värejä yksittäisten tavaroiden, runsaiden tapettien ja rohkeiden värien muodossa. Viime vuoden hittiväri Flamingo (lue lohenpunainen) antaa sijaa tämän kevään uutuuksille, sinisen eri sävyille, keltaiselle (Lemonade) ja vihreälle. Vaikka talvea ei lumen kera eteläisempään Suomeen tullutkaan, sinisen värit tulevat esille parhaiten, kun ulkona on pieni pakkanen ja hento lumivaippa. Sininen väri auttaa tukemaan luovuutta ja luovaa ajattelua, mutta on värinä samalla hieman kylmä. Siitä huolimatta on ihana tunnustella sinisen eri sävyjen tuomaa tunnelmaa, vai mitä ajatuksia sinulle tulee mieleen turkoosista vedestä tai kulhollisesta tuoreita mustikoita?

Keltainen väri taas lisää onnellisuutta ja tyytyväisyyden tunnetta aivoissa. Sitruunan keltaisesta sävystä ensimmäinen mielikuva lienee kuitenkin auringon valo ja lämpö. Itse olen vierastanut keltaista sisustuksessa, mutta nähtyäni keväisen raikkaan villakangastakin, en voinut vastustaa sen tuomaa mielikuvaa mukana kulkevasta valosta ja sen vaikutuksesta mielelle. Ja vaikka takki ei nyt sisustuselementiksi soveltuisikaan, on se piristävä näky vielä varsin tummassa takkirivistössä! Sitruunasta puheenollen: kun lisäät muutaman tipan sitruunanmehua pesuveteen, saat kotiisi mitä raikkaimman ja puhtaimman tuoksun!

Vihersisustaminen teki paluuta jo viime vuonna ja tänä keväänä vihreä väri on esillä erilaisissa sävyissään. Perinteiset vanhan ajan kasvit, kuten kilpipiilea, peikonlehti ja lyyraviikuna ovat tuttuja kasveja lähes jokaisesta sisustuslehdestä. Monesti kuulee jo puhuttavan sisustuksen suunnittelusta viherkasvi edellä, sillä parhaimmillaan isomman kasvin muuttaminen kotiin tulee huomioida kalusteissa ja niiden sijoittelussa. Vihersisustaminen näkyy jo monessa julkisessa tilassa ja työyhteisössä, eikä ihme, sillä vihreä väri rauhoittaa ja vähentää stressiä. Helpoin ja edullisin tapa piristää kotia on kukkakimppu tai muutama luumu- tai omenapuun oksa, jotka hetken aikaa maljakossa oltuaan tekevät kauniin vihreät silmut ja pienet valkoiset kukat- siitä on hyvä lähteä kohti kevättä. Harjaantuneempi viherpeukalo istuttaa tässä vaiheessa jo ensimmäiset kevätsiemenet ja luo huumaavan tuoksuisen yrttitarhan ikkunalaudalleen.

Paras trendi on aina kuitenkin se, missä itsellä on hyvä olla. Olipa sisustus sitten rönsyilevää ja rohkeaa, tai eleetöntä ja minimalistista. Ympäröimällä itsemme asioilla ja väreillä, joista nautimme, luomme samalla ympäristön, jossa viihdymme ja voimme hyvin.

Kirjoittanut,

Katja Huisman

Kiinteistönvälittäjä, LKV, Keski-Uusimaa – Päijät-Häme

katja.huisman@house-asunnot.fi

044 0899 111

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *